onsdag 22. mai 2013

Pym Petterson – Heidi Linde

Pym Pettersons mislykka famile ( Bok 1)

Pym er 11 år og har to eldre søsken, tvillingene Sanna og Sigmund. Hun mener hun har en mislykka familie, og at hun sjøl egentlig skulle vært gutt. Grunnen til det merkelige navnet Pym, kommer av at familien hadde forberedt seg på at det skulle komme en gutt da hun blei født.
Læreren til Pym, Hilde, gir klassen et stort oppdrag. De skal skrive en sann historie om familien sin, gjerne noe spennende eller morsomt. Så skal de lese historien høyt i klassen og henge den opp på et tre bakerst i klasserommet.
For Pym virker hele prosjektet som en katastrofe. Hvordan skal hun kunne skrive en interessant historie om den håpløse familien sin?  En etter en kommer de andre med sine rørende, spennende eller morsomme historier, men Pym kommer ikke i gang. Hun lager riktignok noen for
søk, men blir raskt avslørt av læreren som skjønner at det bare er oppspinn at oldefaren hennes var tredje mann på månen, eller at Sanna, søsteren hennes, egentlig er adoptert fra Kina og har et veldig slemt gen.
Boka er morsom og lett å kjenne seg igjen i. Vi får sympati med Pym og føler med henne når alt går galt.


Pym Pettersons mislykka skoletur (Bok 2)

I denne andre boka om Pym Petterson har den slemme storesøster Sanna blitt utrolig snill.
Hun har blitt kristen og har bestemt seg for å være ”from og fullstendig uegoistisk”. Broren Sigmund synes hun er uhyggelig og tror grunnen til denne totale forvandlingen skyldes den nye konfirmasjonspresten.
Men den store nyheten for Pym dette siste skoleåret på barneskolen, er at lærer Hilde foreslår at klassen skal på skoletur med overnatting ute i skogen. Alle gleder seg, men så skjer det fatale: Hilde blir påkjørt og havner på sykehuset og klassen får vikar. Lisbeth er sikkert grei, men hun er ikke Hilde og klassen blir etter hvert ganske bråkete. Og turen som Hilde hadde lovt dem, ser ut til å gå i vasken. Men når Pym og Omar får lov til å besøke Hilde på sykehuset, nevner de skoleturen som ikke ser ut til å bli noe av.  Hilde lover å prøve å finne på noe lurt, slik at klassen skal få denne turen som de har gledet seg til. Men når det virkelig blir noe av turen, er det ikke Hilde som skal være med – og Lisbeth skal ha en assistent … Den store forventningen og gleden forvandles til frykt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar